Portret van Fanny waarbij je de helft van haar gezicht ziet. Stralend met een gezonde glow.

Hoe ik ontpopte

Zonder dat ik me ervan bewust was, zat ik jarenlang in een ongelukkige relatie. Ik was mezelf volledig kwijtgeraakt. Ik wist niet meer wie ik was en wat ik wilde. Fysiek en emotioneel was ik helemaal op.

In 2015 brak ik mijn pols met rollerskaten. Het gewricht was helemaal verbrijzeld, waardoor ik een paar keer werd geopereerd en lange tijd wekelijks fysio kreeg. De meest simpele dagelijkse handelingen waren lastig en erg pijnlijk. Ik had net mijn derde dochtertje gekregen, runde mijn eigen bedrijf en ging als een kip zonder kop door.

Ik deed álles, van drie kinderen met de bakfiets naar school brengen tot mijn baby met één hand uit bed tillen en met mijn tanden slaapzakjes open ritsen en luiers verschonen, werken, koken…. Mijn fysiotherapeut constateerde dat ik wel een hele goede relatie moest hebben om alles te kunnen dragen.

“Onbewust borrelde er al een tijdje iets, totdat het me ineens, op één moment duidelijk werd.”

Ik zag mezelf van bovenaf zitten en vertellen hoe goed mijn relatie wel niet was.  Ik realiseerde me dat ik mezelf probeerde te overtuigen maar in werkelijkheid al jarenlang ongelukkig was. Ik had mezelf ongemerkt compleet weggecijferd, voelde me niets meer waard, fysiek en lichamelijk ‘op’ en zwaar ondergewaardeerd.

Ik kon me niet nóg langer aanpassen ten koste van mezelf. Het voelde echt alsof ik eraan onderdoor zou gaan, als ik dit nog lang zou voortzetten. Het was alsof ik de verkeerde rol in een toneelstuk had. Van buitenaf zag iedereen ons als het perfecte gezin! Maar niemand wist wat er zich achter de voordeur afspeelde.

Hoe had ik mezelf zo kunnen verloochenen en laten vernederen? Ik schaamde me diep en durfde er eerst met niemand over te praten. Ik trok me terug in mezelf en voelde me heel eenzaam. Ik wist dat ik terug bij mezelf en bij mijn eigen gevoel moest komen om te ontdekken wat ik wilde. Ik kon niet anders dan op korte tijd zoveel mogelijk inzicht te krijgen in mezelf en in mijn relatie. Daardoor kwam mijn innerlijke kracht stukje bij beetje weer terug. Genoeg om na negen maanden met volle overtuiging de knoop te durven doorhakken en mijn partner na negentien jaar te vertellen dat ik wilde scheiden. Er was geen andere optie meer.