eenzaamheid en codependentie

Van codependentie naar ware liefde

Codependentie is een reactie die ontstaat vanuit een of meerdere langdurige situaties waarin je niet of onvoldoende het gevoel had, dat er werd voldaan aan jouw behoeften en verlangens. Je ontwikkelt een verzameling van patronen waarbij je de behoeften van een partner of familielid voorrang geeft boven je eigen persoonlijke behoeften en verlangens. Codependente mensen hebben externe bronnen nodig – dingen of andere mensen – om hen een gevoel van eigenwaarde te geven.

Wat is codependentie?

In feite is bij codependentie de relatie met jezelf zo pijnlijk geworden, dat je je eigen ervaringen en gevoel niet meer vertrouwt. Het houdt een voortdurende cyclus van schaamte, schuld en zelfsabotage in stand. Codependente mensen kunnen zich bijvoorbeeld al aangevallen en ontdaan voelen bij de mildste kritiek of door een persoonlijke crisis gaan als de relatie eindigt.

Jezelf kwijtraken

Bij codependentie zal je jezelf "aan de kant zetten" om een ander te helpen en meer ruimte te geven. Je cijfert jezelf helemaal weg. Vervolgens stel je jezelf steeds opnieuw, automatisch in dienst van de verwachtingen of wensen van de ander. Dit gebeurt zo snel en natuurlijk dat je zelf niet eens doorhebt. Achteraf voel je pas dat jouw grenzen zijn overschreden en voel je je ontdaan, uitgeput en boos. Vaak begrijp je dan nog niet eens wat de oorzaak of aanleiding was. Je stopt je eigen innerlijke gevoelens weg, gaat het weg redeneren en je negeert je eigen emoties en gevoel. Zeker als codependentie voor jou een onbewust patroon is en je al heel lang gewend bent om op deze manier met je eigen gevoelens en behoeften om te gaan.

Als deze codependentie lang genoeg aanhoudt, krijg je het gevoel dat je helemaal verdwaald bent en jezelf kwijt bent geraakt. Je weet dan eigenlijk niet meer echt wie je bent en hoe je je voelt. Het is gemakkelijker voor je geworden om voor de emoties en gevoelens van anderen te zorgen en er rekening mee te houden, dan met jezelf. Je bent tenslotte niet anders gewend.

Herkennen van codependentie

De grens tussen gezond, ondersteunend gedrag en codependent gedrag kan soms een beetje wazig zijn. Het is tenslotte normaal om je partner te willen helpen, vooral als ze het moeilijk hebben. Daar hoort ook bij dat je je eigen behoeften soms even tijdelijk aan de kant moet zetten.

Jij en je partner raken verwikkeld in een ongezond relatiepatroon dat je samen in stand houdt. Het is misschien niet de bedoeling van je partner om je onder controle te houden, maar na verloop van tijd kan je partner afhankelijk worden van jouw aandacht en hulp en minder voor zichzelf doen, waarop jij op jouw beurt gefrustreerd raakt. Je hebt steeds het doel voor ogen dat het weer wordt zoals het ooit was tussen jullie en hoopt dat de offers die je voor je partner brengt, ervoor zorgen dat jij terug ontvangt waar jij zelf ook zoveel behoefte aan hebt.

Jezelf weer op #1 zetten

Codependentie en een laag zelfbeeld zijn vaak met elkaar verbonden. Als je jouw gevoel van eigenwaarde koppelt aan je vermogen om voor anderen te zorgen, kan het een uitdaging zijn om een gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen dat onafhankelijk is van je relatie met anderen. Als je blijft zoeken naar de ware liefde buiten jezelf, dan houd je het patroon in stand.

"Met zelfliefde geef je anderen toestemming om van jou te houden"

Een beter zelfbeeld kan je zelfvertrouwen, geluk en eigenwaarde vergroten. Dit alles bij elkaar maakt het gemakkelijker om je behoeften kenbaar te maken en grenzen te stellen, wat essentieel is om codependentie te overwinnen. Ware liefde komt van binnenuit! Wanneer je leert van jezelf te houden, dan komt de liefde van binnenuit en ben je niet meer afhankelijk van een ander.

Jezelf leren waarderen kost tijd. Dat gaat helaas niet in één keer en met vallen en opstaan. Deze tips kunnen je op de goede weg helpen:

  • Breng tijd door met mensen die je goed behandelen. Het is niet altijd gemakkelijk om een relatie te verlaten, zelfs niet als je klaar bent om verder te gaan. Omring jezelf ondertussen met positieve mensen die je waarderen en die acceptatie en steun bieden. Beperk je tijd met mensen die je energie aftappen en dingen zeggen of doen waardoor je een slecht gevoel over jezelf krijgt.
  • Doe dingen die je leuk vindt. Misschien heeft de tijd die je hebt besteed aan het zorgen vooranderen je weggehouden van hobby's of andere interesses. Probeer elke dag wat tijd vrij te maken om dingen te doen die je gelukkig maken, of het nu gaat om een boek lezen of eenwandeling maken.
  • Denk aan je gezondheid. Door voor je lichaam te zorgen, kun je ook je emotionele welzijn verbeteren. Zorg ervoor dat je regelmatig eet en elke nacht voldoende slaapt.Dit zijn essentiële basis behoeften die je jij verdient. Door goed voor jezelf te zorgen bouw je aan jouw eigenwaarde. Gun jezelf deze aandacht en liefde voor jezelf.
  • Laat negatieve zelfpraat los. Als je de neiging hebt jezelf te bekritiseren, daag dan deze negatieve denkpatronen uit en herformuleer ze om jezelf te bevestigen. Zeg tegen jezelf in plaats van 'Ik ben niet goed genoeg' bijvoorbeeld 'Ik ben goed zoals ik ben’.

Blijf jij hangen in jouw belemmerende patronen en codependentie? In je eentje is het ontzettend moeilijk om deze patronen te doorbreken. Met mijn coaching programma's help ik jou om jezelf niet meer in de steek te laten en jouw leven 180 graden om te draaien. Neem je leven weer in eigen handen, onafhankelijk van anderen. Kijk bij mijn aanbod en plan een vrijblijvende afspraak voor een online sessie om te ontdekken wat het beste bij jou past.